om Zenskiing

av Peter Buchar

Zenskiing, skidåkning bortom ansträngning.
…. eller skidåkning inifrån och ut !   

Skidkonceptet Zenskii lyfter fram den meditativa och andliga aspekten av skidåkningen. Resultatet har blivit Mindfulness på fjället.
Huvudsyftet med Zenskii är att nå tillståndet där man åker skidor utan ansträngning, avslappnad och i ett intensivt möte med naturen. Nyckeln heter närvaro. Närvaro utan att värdera, varken vädret, utrustningen eller något annat. Dit kommer man genom att bl.a. träna sig i att släppa behovet av att tycka och bedöma.
Att t.ex. ”se bra ut”, ”åka rätt”, etc. blir då inte längre viktigt. Istället får man mycket större möjlighet av att verkligen njuta av hur det känns … ATT det känns.

Medvetenhet

Zenskii är medveten skidåkning. Detta betyder att man utvecklar en känsla, en kontakt. Hur rör jag mig? Varför? Hur och var känns det i kroppen … när jag gör den eller den rörelsen ? känns det bra … inte bra ? är jag bekväm i min kropp ? är jag avslappnad ? … eller tror jag eventuellt bara att jag är avslappnad ??  …
Och på ett ännu djupare plan ; ” vem är jag därute … just nu?”. Hur går mina tankar , etc.

Om jag lyssnar in mig själv med ett öppet och nyfiket sinnelag, så kanske jag upptäcker att, trots att jag upplever min kropp som avslappnad, i balans och i kontroll, så är sinnet inte riktigt med … kanske lite oro  finns där, en gnagande tanke som inte vill försvinna, kanske lite osäkerhet, rädsla eller ängslan. Eller kanske man helt enkelt bara har tankarna på annat håll … åker och funderar.

Zenskii-träningen guidar dig till en fördjupad kroppsmedvetenhet. Den förbättrar balans och koordination, och den hjälper dig att utveckla förståelse för sambanden mellan kropp, sinne, tanke och känsla.
Men först och främst vill Zenskii guida dig till fullständig närvaro ute på fjället, där du kan få se och uppleva hur du kan skapa personliga upplevelser bortom behov av ”perfekta omständigheter” etc.

Varmt välkommen att höra av dig om du kanske vill ta några åk med mig i vinter, eller om du har frågor eller personliga önskemål.  Kanske en clinic, en föreläsning, kurs eller lektion ? Jag kommer !!

Här kan du läsa texten som var min krönika i Åka Skidor 2010 ; ”Zenmind på fjället”  !