Zenskii på turen

         ”Zenskii på tur” i Grövelsjön april 2010

Vare sig vi åker utför i pisten, eller glider fram uppe på fjället eller bland träden, så skulle vi kunna fråga oss själva; var finns mina tankar … ”är jag här” ? … är min kropp avslappnad .. är jag i balans … eller kryper en osäkerhet , en spänning, en liten ängslan … in ibland ?  När underlaget skiftar, när sikten förändras … när det drar iväg utför ?

Känner jag tillit till min kropp, min teknik och till min utrustning ? Var finns min uppmärksamhet ? Önskar jag kanske ändå liiite bättre omständigheter … ett bättre glid … ett annat väder ?

Zenskii-träningen kan lära oss … vill inspirera oss till, att njuta mer av det som är just nu, njuta av vår tur som den är, oberoende av de omständigheter som bjuds.
Kroppen, sinnena och andetaget är de viktiga verktygen. Och uppmärksamheten.
Vi tränar oss i att ge akt på våra tankar. Det är ju i första hand dessa som ”spökar till” det för oss.

Den inre domaren

Det normala värderandet av den egna prestationen är oftast laddad med en bedömning, som blockerar våra sinnesupplevelser. Vi önskar säkert alla ha en skön upplevelse, där bedömandet INTE får vara med, där vi är nöjda med den rytm vi har. Men om vi ska skapa detta , så är det bäst att vara uppmärksam på hur tankarna ”går”, ty det är dessa som skapar upplevelsen, inte omständigheten i sig !

Skidorna ska åkas utan ansträngning

Zenskii-träningen förbättrar balans och koordination markant, och lyfter dessutom fram den meditativa och andliga sidan av skidåkningen.
Resultatet har blivit ; Mindfulness på fjället.

Det är dit vi ska … till nuet på fjället … bortom värderande och analys.
Nycklarna i Zenskii tar dig till tillståndet där du åker skidor på ett lekfullt sätt, utan ansträngning, avslappnad, och i ett intensivt möte med naturen och dig själv.

Peter Buchar

       ”Zenskii på tur” i Grövelsjön  april  2010
(meditation på fjället)

***********************************