Argentinsk tango

Argentinsk tango … intensiv, sinnlig och sensuell. Dansen som väcker så många känslor. Ibland både skratt och tårar under en och samma sång.

Ja, tangon är en sällsam dans !  Då och då blir den nästan som en meditation. Stillhet och rörelse samtidigt. Mycket angenämt, och många är dom som vittnar om att dansa tango … det skapar  lugn och ro inombords .

Kanske det är därför den i hemlandet Argentina, och då speciellt i huvudstaden Buenos Aires, sedan länge också har använts som ”verktyg” för personer med speciella diagnoser. Diagnoser där man i största möjliga grad vill undvika att skapa stress inombords. T.ex. om man är diagnostiserad med Parkinson … eller Alzheimers, eller om man haft en stroke, genomgått hjärtoperation etc.

Tango består självklart av olika steg och en del kombinationer, men det är i det enkla, ibland bara i en vanlig ”promenad” i omfamning, som den berömda ”tangomagin” skapas!
I tangon dansar vi ”ett steg i taget”, och försöker utföra detta steg så ”kvalitativt” som möjligt, dvs. så att det känns så angenämt som möjligt !

Tangon  handlar också mycket om att lyssna på musiken. Det är en dans som föds i stunden, i mötet med musiken, med mina sinnen,  och med den man dansar med.
Själv upplever jag att kvaliteten på min dans ofta står i relation till kvaliteten på min närvaro, alltså till kvaliteten på min koncentration och uppmärksamhet just då.

Viktigt att notera är att den traditionella Argentinska tangon jag pratar om här inte är densamma som den ”showtango” vi ser på t.ex. Let´s Dance och liknande evenemang ! Den traditionella tangon som dansats sedan början av förra seklet i Argentina, är mjuk och  långsam, och utan de knyckar och ryck som vi ser i showtangon !

Välkommen att se ”aktuellt/project” och ”kalender”, för det som händer just nu !
… välkommen också att besöka hemsidan om tango som jag kallar  ; www.tangoharmony.se

/    Peter Buchar

 

 .